vrijdag 6 april 2012



Titel: Dieren aan de rivier
Kunstenaar: Adriaen van de Velde
Jaartal: Het schilderij is geschilderd in 1664

Wat zie je? Je ziet verschillende dieren bij een rivier staan, maar je zit vooral koeien die water uit de rivier drinken. Ook zit je twee mannen bij de rivier zitten. De lucht is helder met een aantal wolken aan de lucht. Je ziet ook een huisje op de heuvel staan er is veel natuur op het schilderij aanwezig. Veel bomen en gras.

Wat is de betekenis van het beeld? De rust die we hebben door dicht bij de natuur te zijn. Dat er veel rust te vinden is in de natuur. Het buiten zijn bij de dieren die rustig eten en drinken. Het riviertje dat rustig doorstroomd. Het geeft een heel vredig gezicht.
Maar ook het leren waarderen van de natuur.
Dat is te ziet op het beeld door het rustige effect wat dit beeld op je heeft en je laat nadenken over dit schilderij. Ook de kleuren van de koeien met vooral de ene die er uitspringt. (bruin en wit)

Beschrijf hoe de vormgeving aansluit op de inhoud.
Het is realistisch weergegeven net als de gedachte erachter. De donkere en doffe kleuren hebben hier ook een rol in gespeeld
.


Wat zijn de beeldaspecten?
Kleur en compositie, de kleur omdat het rustige kleuren zijn en er is gespeeld met de lichtstralen. Het geeft een rustige sfeer aan het schilderij. De compositie is ook zo gekozen dat het een rustig effect heeft, er staan maar aan 1 kant van de rivier dieren, niet allemaal heel dicht op elkaar en ook hoogte verschillen. Hierdoor krijgt het schilderij een rustige uitstraling.


Vragen en antwoorden
Welke dieren zie je op het schilderij?
Koeien, paarden en geiten

Wat voor landschap zie je op het schilderij?
Platteland, omdat je niet veel huizen ziet. Ook zie je veel natuur en een riviertje.

Waarom zou de schilder voornamelijk dieren op het schilderij hebben geschilderd?
Omdat het rustgevend is op deze manier. Hij heeft veel gebruik gemaakt van natuur, veel bomen, de lucht enzo. dieren passen daar goed bij om het plaatje helemaal af te maken.

Wat zijn de mannen op het plaatje aan het doen?
Vissen / uitrusten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten